martin_macik-mm_technology-rallye_dakar_2023

Martin Macík už si vyzvedl Čendu a bivakují na pláži. Chystají se na shakedown

Autor: Josef Pelikán - Zdroj a foto: MM Technology - 29. 12. 2022


Fanoušci Rallye Dakar ožívají, čeští závodníci už jsou v Saúdské Arábii, první dakarský bivak u moře se začíná rychle plnit. Všichni se těší na silvestrovskou sobotu, kdy odstartuje prolog 45. ročníku legendárního dálkového závodu.

Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a palubní mechanik David Švanda, doprovázení ostřílenými členy týmu MM Technology, se hned po středečním příletu do Yanbu pustili do příprav. Vyzvedli z přístavu Čendu, svůj nový závodní kamion, který se na Dakar plavil lodí, i další závodní a doprovodné vozy, přesunuli se do bivaku a pustili se do práce. Během dvou dnů, zbývajících do startu Dakaru 2023, je třeba ještě pár věcí stihnout. Co teď na závodníky a jejich týmy čeká?

Čenda připlul ve formě

Letadlo plné českých dakarských jezdců ve středu hladce přistálo na letišti v Yanbu. „Během letu to trochu cukalo, byli jsme asi mírně přetížení, jak si každý s sebou táhne náhradní díly,“ smál se po přistání Martin Macík. První starostí sedlčanského týmu bylo, jak plavbu přestál jejich nový závodní kamion Čenda. Proto hned po vyřízení nejnutnějších organizačních záležitostí zamířili do přístavu, aby svůj speciál i další závodní a doprovodné vozy vyzvedli a zkontrolovali. „Vše se zdá na první pohled v pořádku. Některá auta byla vybitá a u jednoho z klientských kamionů jsme museli opravovat zničená pádla pod volantem,“ hlásil mechanik David Švanda.

S technikou se sedlčanská karavana vydala do prvního dakarského kempu, který leží na pobřeží, asi 100 km na sever od Yanbu. Bivak budou Macíkovci sdílet se závodníky týmů Project 2030, Italtrans Racing a Fireman Dakarteam, kteří jedou ve speciálech sestrojených týmem Martina Macíka staršího, šéfa MM Technology. „Máme tu cekem 20 aut a 52 lidí, takže se tu postupně sjíždíme. Někdo potřeboval cestou tankovat, část kluků vezl autobus. Postupně sem všechno lifrujeme, čekáme na asistenční kamion a začínáme stavět. Zítra v 8 ráno nás čeká administrativa a pak máme k dispozici do 18 hodin shakedown,“ vysvětloval Martin Macík.

Nový speciál poveze osvědčenou sestavu

Ačkoliv tým MM Technology nasadí do nadcházejícího Dakaru nový závodní kamion, posádka zůstává už několik let stejná. Pilot Martin Macík zažije svůj 11. dakarský start. První dva ročníky absolvoval jako navigátor, během dalších už v rukou pevně držel volant. Na svém kontě má 4. místo z roku 2021 i několik vyhraných dakarských etap. „Tentokrát je plán jednoduchý. Budeme se snažit jet rozumně, v solidním tempu od samého začátku, a držet si chladnou hlavou. Určitě nechceme auto zatěžovat víc, než bude nutné. Závod bude o dvě etapy delší, den volna se posouvá do druhé půlky, čeká nás maratónská etapa v těžkých dunách, to vše se na stavu aut i posádek projeví,“ říká Martin Macík.

mm technology - rallye dakar 2023

Směr oranžovému kamionu bude udávat navigátor František Tomášek. Už poosmé. „Když si vzpomenu, jak jsem začínal, je tu jistý progres. Upřímně, první Dakar jsem vůbec netušil, která bije. Věděl jsem jen, že musíme sbírat body, ale když se něco přihodilo, tak jsem neměl představu, jak to řešit. Teď už mám určité zásady, jak postupovat, když se ztratíme nebo pořadatel chce, abychom se ztratili, a nastraží na nás navigační chyták. Hlavní je zachovat klid a zpátky se najít,“ říká František Tomášek.

Posádku bude na trati technicky jistit mechanik David Švanda. „Myslím, že mám na Dakar za celý rok docela natrénováno. Před odesláním techniky jsem náš kamion skládal. Přes rok jsem toho na autech namontoval tolik, že už mám spoustu věcí osahaných a pod kontrolou,“ říká David Švanda.

Právě mechanici teď budou mít nejvíc práce, protože musí před startem ještě všechny závodní vozy detailně kontrolovat. A speciály projdou také technickou kontrolou pořadatelů. Jestli vše funguje, jak má, se pak posádky ujistí na shakedownu. V sobotu závodníci zamávají fanouškům ze slavnostního pódia a hned poté se vydají do prologu, který určí startovní pořadí pro první etapu. Ta odstartuje 1. ledna další velké dakarské dobrodružství.

Štítky: , , , , , , , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru